Smerige Lokale Zaken

fondsbjp
Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FondsBJP.nl) heeft een vooronderzoekssubsidie toegekend voor het project Smerige Lokale Zaken. We kunnen nu onderzoeken wat de status is van de spoedlocaties in Limburg. In 2014 is vastgesteld dat er in Nederland 1.518 locaties waar de grond zo vervuild is dat zij ernstige risico's vormen voor de gezondheid (mens), de natuur en het grondwater: deze moeten met spoed worden aangepakt.

Smerige Lokale Zaken

Met ons pilotproject Smerige Lokale Zaken bouwen we een database met alle vervuilde locaties van Nederland met behulp van het publiek. We maken hiervoor gebruik van een online tool waaraan iedereen locaties kan toevoegen. Het resultaat is een kaart die laat zien welke plekken in Nederland zijn vervuild.

Van Smerige Lokale Zaken

Smerige zaken
Weet je van het bestaan van een vervuilde locatie? Een illegale dump, een oud fabrieksterrein, een vuilstortplaats? Afval dat is achtergelaten in de natuur, in een park, een bos. Stuur dan een Twitterbericht naar @SmerigeZaken #smerigezaken en wij zetten het bericht op de kaart.

Van Smerige Lokale Zaken

afbeelding is niet Ermelo

In de Gelderse plaats Ermelo is asbest gevonden op de voormalige vuilnisstortplaats De Zanderij, meldt de NOS. De gemeente heeft na de vondst meteen direct betrokkenen en omwonenden geïnformeerd. Het asbest werd ontdekt bij een bodemonderzoek dat werd gedaan omdat er onder meer een sporthal op het terrein komt.

Boven de grond is op één plek asbest aangetroffen. Onder de grond is de stof op meerdere plaatsen gevonden. Daarnaast zijn zware metalen aangetroffen in de bodem.

Vuilnisbelt