Smerige Lokale Zaken

Onderzoekssubsidie voor smerige lokale zaken

fondsbjp

Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FondsBJP.nl) heeft een vooronderzoekssubsidie toegekend voor het project Smerige Lokale Zaken. We kunnen nu onderzoeken wat de status is van de spoedlocaties in Limburg.

In 2014 is vastgesteld dat er in Nederland 1.518 locaties waar de grond zo vervuild is dat zij ernstige risico's vormen voor de gezondheid (mens), de natuur en het grondwater: deze moeten met spoed worden aangepakt. In 2015 moesten 281 plekken met gevaar voor de gezondheid ('humane spoedlocaties') zijn aangepakt, na 2020 moeten álle grote vervuilde plekken veilig zijn voor mens en milieu. We willen deze zogenoemde spoedlocaties per provincie in kaart brengen en kijken wat de stand van zaken is. Gaan de provincies het redden om deze locaties voor 2020 te hebben gesaneerd? En zo niet, wat zijn dan de gevolgen?

De datum 2020 is niet voor niets gekozen: in 2021 treedt de Omgevingswet in werking met een geheel nieuwe set aan wet en regelgeving. Wat zijn de nieuwe regels binnen de Omgevingswet en wat heeft dat voor gevolgen voor de vervuilde locaties? Zo verandert bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid voor het opruimen / saneren van de vervuilde grond.

We beginnen ons onderzoek in Limburg. Op basis van provinciale verslagen van de spoedlocaties in Nederland maken we een lijst die we op een kaart publiceren: ushahidi.lokalezaken.org. We vragen jou, de gemeenten, deskundigen om verslag te toen van deze vervuilde locaties. Wat weet je van deze locaties, welke verhalen ken je, welke geruchten, welke verdenkingen? Zo kun je via Twitter een bericht sturen met de vermelding van #SmerigeZaken. Dat bericht wordt dan automatisch geïmporteerd in de kaart, en na moderatie kan deze publiek worden gemaakt op de kaart.

Bezoek de locaties en doe verslag met foto en video. Is de locatie onder sanering, zijn er vreemde dingen te zien? Op in de web applicatie ushahidi.lokalezaken kun je jouw verhalen achterlaten. Ook anoniem. We vragen milieudeskundigen om deze verhalen te duiden en mogelijk onderzoek te doen. We roepen de hulp in van ingenieursbureaus die saneringsprojecten hebben begeleid en ambtenaren en beleidsmakers om duiding.

Lees ook: Wat zijn spoedlocaties?

Wil je dit onderzoek steunen? Dat kan door vriend te worden van het Bureau voor Lokale Zaken of een donatie te doen Triodosbank NL31 TRIO 0338648984 t.a.v Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek o.v.v. Spoedlocaties.