Van Smerige Lokale Zaken

Asbest gevonden op terrein voormalige vuilnisbelt in Ermelo

afbeelding is niet Ermelo

In de Gelderse plaats Ermelo is asbest gevonden op de voormalige vuilnisstortplaats De Zanderij, meldt de NOS. De gemeente heeft na de vondst meteen direct betrokkenen en omwonenden geïnformeerd. Het asbest werd ontdekt bij een bodemonderzoek dat werd gedaan omdat er onder meer een sporthal op het terrein komt.

Boven de grond is op één plek asbest aangetroffen. Onder de grond is de stof op meerdere plaatsen gevonden. Daarnaast zijn zware metalen aangetroffen in de bodem.

Vuilnisbelt
Het college van B&W is dinsdag op de hoogte gesteld van de asbestvondst. Van 1940 tot 1970 was het gebied een vuilnisbelt. In die periode kon daar legaal asbest worden gestort. Daarna was het terrein een gemeentelijke opslagplaats van onder meer zand en klinkers. Dat het asbest nu pas is ontdekt, komt volgens de gemeente doordat de vuilnisbelt na sluiting is bedekt met een laag grond en er bij eerdere onderzoeken nooit asbestvondsten waren gerapporteerd.

Er zijn in Nederland vele vuilstortplaatsen. De provincie Zuid-Holland bijvoorbeeld is van plan de voormalige stortplaatsen -een gebied van 8000 hectare- te herinrichten. Dat zijn stortplaatsen waarop voor 1996 is gestort. Hierdoor is de bodem meestal verontreinigd. Hoe ernstig die verontreiniging is, is niet altijd bekend, omdat niet altijd duidelijk is wat er aan vuil gestort is. Wat zijn de risico's als deze gebieden opnieuw worden gebruikt?

Het Bureau voor Lokale Zaken wil samen met het publiek dit soort terreinen in kaart brengen en op zoek gaan naar verhalen, getuigenverklaringen en geruchten over mogelijke illegale stortingen. Wie weet er meer? Neem contact met ons op via smerige@lokalezaken.org