Over ons

Het Bureau voor Lokale zaken is een platform voor lokale en regionale onderzoeksjournalistiek. Wij bieden een beveiligde samenwerkingsomgeving voor onderzoeksjournalisten, mediaredacties, deskundigen en publiek. In deze omgeving faciliteren wij de redacties met onderzoeksgereedschap en werkruimte. We verbinden de verschillende lokale redacties met elkaar zodat zij ervaringen, methoden en technieken kunnen delen. Ook bieden wij ondersteuning aan onderzoeksredacties met hulp bij het aanvragen van subsidies en het verkopen van journalistieke producten.

Onderzoek
Ook initiëren wij eigen onderzoek en zoeken naar samenwerking met lokale (onderzoeks)journalisten, zoals in Leiden, waar we samen met journalisten en podcastmakers een partnerschap zijn aangegaan met UnityFM en het Leidsch Dagblad met het project RijnlandRoute. (zie leidse.lokalezaken.org). De rol van het Bureau in dit project is coördinerend en we faciliteren de werkruimte. We hebben de subsidie-aanvraag voorbereid en we doen o.a. documentatieonderzoek, in samenwerking met een WOB-expert hebben we bij de gemeenten en rijksoverheden documenten opgevraagd die we analyseren en ontsluiten. We bereiden een dossier voor waarin de Leidse journalisten kunnen onderzoeken en werken.  De werkwijze van ons onderzoek zullen wij gedurende de komende maanden publiceren op het domein Leidse Lokale Zaken.

Wij staan voor gedegen, betrouwbare onderzoeksjournalistiek zonder mening of politieke agenda. Betrouwbare informatie op basis van feiten, gecontroleerd en geverifieerd door deskundigen én burgers.

We willen dat iedereen gemakkelijk toegang heeft tot betrouwbaar, relevant en overvloedig nieuws en informatie. Wij zijn ervan overtuigd dat een geïnformeerd en betrokken burgerschap de basis vormt voor een robuuste democratie en gezonde gemeenschappen.

Lees hier meer over onze medewerkers en onderzoekers.

Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek
Het Bureau voor Lokale Zaken is een initiatief van de Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek, een organisatie die lokale onderzoeksjournalistiek bevordert en faciliteert. Dit doet zij door het organiseren van debatten en meet ups in de regio, het initiëren van onderzoek in de wijk, gemeente en provincie, en het helpen van journalisten met het financieren van onderzoek.