Veelgestelde vragen

Wat doet het Bureau?

Het Bureau voor Lokale Zaken verbindt verschillende lokale redacties met elkaar, zodat zij ervaringen, methoden en technieken met elkaar kunnen delen, maar ook elkaar kunnen helpen met ingewikkelde kwesties.

Het Bureau biedt ondersteuning aan onderzoeksredacties. Bijvoorbeeld door te helpen met het aanvragen van onderzoeksubsidie of het verkopen van journalistieke producten zoals data, artikelen, longreads, podcasts en vodcasts...

We faciliteren de redacties met onderzoeksgereedschap, een werkruimte  en een presentatie platform.

Externe redacties kunnen een redactieruimte huren en onafhankelijk onderzoek doen. Neem contact met ons op voor een offerte.

Waarom zou ik als journalist voor het Bureau komen werken?

Het Bureau biedt een aantal voordelen. Je kunt met andere journalisten samenwerken aan een project in een eigen afgeschermde redactieruimte. Je kunt in contact komen met andere journalisten die in de regio werkzaam zijn. Je kunt gebruik maken van de expertise van redactieleden of deskundigen in het platform. En je kunt je werk publiceren op je eigen subdomein. Neem voor vrijblijvende informatie contact met ons op. Meer informatie voor journalisten.

Wie kunnen er lid worden van het Bureau?

We werken met freelance journalisten die gespecialiseerd zijn in lokale onderzoeksjournalistiek of journalisten en onderzoekers die graag aan regio onderzoek willen werken. Op dit moment werken er tien journalisten aan projecten. Als je geïnteresseerd bent kun je contact met ons opnemen. Externe onderzoeksredacties kunnen ook gebruik maken van het platform om onafhankelijk onderzoek te doen.

Kunnen onafhankelijke redacties de beveiligde werkruimte huren?

Ja, dat kan. We maken dan een redactieruimte op maat, die dan alleen toegankelijk is voor de eigen redactieleden, deskundigen en genodigden. Het Vlaamse onderzoeksplatform Apache lokaal maakt op dit moment gebruik van de werkruimte. Vraag een vrijblijvende gesprek of offerte aan.

Kan ik al een kijkje nemen in het onderzoeksdeel van het Bureau?

Het onderzoeksdeel van het Bureau is niet openbaar en zal alleen met een VPN verbinding te benaderen zijn door redactieleden en genodigden. Het publiek kan de onderzoeken van het Bureau volgen op de presentatiepagina en op de subdomeinpagina's. Een medewerker van het Bureau kan een demonstratie geven aan geïnteresseerde redacties over de mogelijkheden van het platform.

Waarom is het onderzoeksdeel besloten en beveiligd?

Natuurlijk hoeft niet al het onderzoek dat we doen zwaar beveiligd te worden, maar we willen graag dat journalisten ongestoord hun werk kunnen doen en dat hun bronnen beschermd blijven. Dus werken we met een VPN verbinding.

Wie betaalt er voor het platform?

Het Bureau voor Lokale Zaken is afhankelijk van lidmaatschappen en donaties. We zijn op zoek naar andere financiering, o.a. subsidie en crowdfunding. Wat vooral van belang is, is dat we financieel en journalistiek onafhankelijk blijven. Je kunt ons helpen door te doneren of vriend te worden van het Bureau.

Wat kan ik als betrokken burger doen?

Betrokken burgers zijn de ogen en oren van de onderzoeksjournalist van het Bureau. Je kunt helpen met het verzamelen van informatie, zoekopdrachten krijgen van onderzoekers of zelf onderwerpen pitchen. Kijk bijvoorbeeld op Smerige Lokale Zaken. Daar kun je melding maken van vervuilde grond in jouw omgeving.

Heb je een onderzoeksidee of ben je een misstand op het spoor? Laat het ons weten. Je kunt mogelijk samen met het Bureau het probleem onderzoeken en komen tot een publicatie. Meld je hier aan als je een tip voor ons hebt.

Wat biedt het lidmaatschap van het Bureau?

Leden of vrienden van het Bureau steunen onderzoeksjournalisten in hun werk in de regio. We publiceren over de voortgang en onze werkwijzen. Je krijgt hiermee inzicht in de onderzoeksmethoden en de journalistieke besluiten en ervaringen van de onderzoekers. En je krijgt natuurlijk de primeur.

Hoe kan ik lid worden?

Journalisten kunnen lid worden en dan gebruik maken van de beveiligde werkomgeving waar zij publicaties voorbereiden en onderzoek doen.

Jij kunt ook vriend worden: doneer 60,- of meer en je bent automatisch een jaar vriend van het Bureau.

Ik werk op een mediaredactie, kan ik ook lid worden?

Het Bureau wil graag samenwerken met bestaande redacties, om samen onderzoek te toen en te publiceren. Er zijn meerdere samenwerkingsmodellen mogelijk. Meer weten? Neem contact met ons op.

Ik ben student, kan ik ook lid worden?

Heel graag zelfs. Het Bureau biedt stageplaatsen voor studenten journalistiek die zich willen bezighouden met lokale onderzoeksjournalistiek. Twee studenten van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) hebben onderzoek gedaan in het kader van het project https://wiv-onderdeloep.nl

Laat ons weten als je een stageplaats zoekt of een interessant onderzoeksvoorstel hebt.

Hoe verdien ik geld bij het Bureau?

Het Bureau helpt met het aanvragen van onderzoeksubsidie en zal per onderzoek bekijken of crowdfunding mogelijk is. 

Daarnaast zijn we voortdurend op zoek naar financiering waarmee we eigen onderzoek kunnen initiëren. Bijvoorbeeld door lidmaatschap en donaties van het publiek. Natuurlijk proberen we ook journalistieke producten te verkopen.

Hoe kan ik helpen?

Het Bureau is nog niet bij veel mensen bekend. We zijn ook pas net bezig. Volg ons op Twitter en Facebook, vermeld ons in berichten, vertel over ons op bijeenkomsten, plaats een link naar ons op je website.

Heb je ideeën of plannen, suggesties of weet je meer over een misstand. Vertel het ons.

En mocht je een financiële bijdrage willen doen dan kan dat via deze link.

Wat kunnen journalisten binnen het besloten onderzoeksdeel doen?

De journalisten, onderzoekers en uitgenodigde deskundigen kunnen binnen de beschermde werkomgeving samenwerken aan onderzoeksdocumenten: de onderzoeksvragen, een bronnenkaart, een contactenlijst, maar ook ongestoord aan datasets werken. Ze kunnen verschillende soorten bestanden met elkaar delen, audio en videobestanden, documenten (docx, pdf, xml etc...) en foto's. En ze kunnen in het forum discussies aangaan en met elkaar chatten.

Delen van hun onderzoek kunnen zij dan weer delen met andere redacties binnen het portal. Lees ook: Wat kun je doen in de digitale werkomgeving?